27 Jan

Bitmain-grundare löser långvarig oenighet om företagets framtid

  • Bitmains medgrundare är överens om att bosätta sig efter en långvarig kamp om makten.
  • Förlikningen inkluderar VD och styrelseordförande, Jihan Wu, som avgår från sina befattningar för att leda företagets verksamhet i Norge och USA.
  • Med den fleråriga tvisten över, vänder det inflytelserika företaget „en ny sida med stora möjligheter framöver“

Grundarna av Bitcoin-gruvföretaget Bitmain har nått en lösning efter en årslång tvist om företagets framtid.

I förlikningen kommer nuvarande VD och styrelseordförande i Bitmain, Jihan Wu, att lämna sin position för att ge plats för den andra grundaren Micree Zhan. Zhan gick med på att köpa Bitmain-aktier till ett värde av 600 miljoner dollar, vilket representerar drygt hälften av summan, som en del av maktöverföringen.

Bitmain behåller fem platser i styrelsen, varav tre kan Zhan välja, medan de andra två ska utses av Wu. Dessutom kommer ett företag som heter Bitdeer att ta slut från Bitmain och ta kontroll över företagets verksamhet i Norge och USA.

Avtalet markerar slutet på en flerårig tvist som såg båda grundarna kämpa för varandra om makten i företaget. Några i gruvsamhället hävdade att denna maktkamp fick företaget att hamna något efter i sin konkurrenskraft.

Bitmain’s Journey

Bitmain är det största och förmodligen det mest inflytelserika gruvföretaget i kryptovalutavärlden. Företaget grundades 2013 och lanserade sin framträdande plats med sitt ökända AntMiner-gruvutrustning.

Gruvmaskinvaran finns ofta bland de mest populära valen för gruvarbetare i alla storlekar världen över. Företaget är också värd för Antpool, den största gruvpoolen i världen, som kontrollerar över 7% av Bitcoins gruv hashrate. Poolen ansvarar också för att bryta knappt 8% av alla Bitcoin-block.

Faktum är att när Bitcoin-gruvarbetare övervägde ett antal förslag för att uppgradera nätverket genom åren såg många mot gruvjätten för att se vad dess gruvarbetare signalerade.

Vad nästa för Top Miner?

Med uppgörelsen kommer en ny syn för det inflytelserika gruvföretaget. Wu, säger att avtalet „vänder upp en ny sida med stora möjligheter framöver“ för Bitmain.

Han fortsatte med att säga att han njöt av sin tid som chef för företaget och önskade Bitmain gott för framtiden när han tar rodret på Bitdeer. Det råder ingen tvekan om att för Bitmain markerar denna uppgörelse slutet på en era då en av dess ursprungliga grundare avgår.

Ändå fortsätter Bitcoin-gruvindustrin att växa snabbt. Som branschens största aktör kommer Bitmain sannolikt att fortsätta att leda sektorns tillväxt i framtiden.